Ruský dopingový skandál - reakce mezinárodních sportovních organizací - Sumegová, Sára (2021)
Tato bakalářská práce analyzuje státně podporovaný doping v Rusku. Konkrétněji pak reakce dvou klíčových organizací bojujících za čistotu sportu, tedy Světové antidopingové agentury a Mezinárodního olympijského výboru, na něj. Práce v pěti kapitolách přibližuje historický vývoj užívání dopingu, v souvislosti s tím vývoj antidopingové politiky na boj proti němu. Dále popisuje zakázané látky a metody využívané ve sportu a odhalení samotného ruského dopingového skandálu. Cílem práce je zjistit, jak na odhalení kauzy reagovaly dvě zmíněné mezinárodní sportovní organizace, proč doping v Rusku fungoval několik let bez jejich povšimnutí a na základě čeho rozhodovaly o následných sankcích pro Rusko. Mimoto analyzuje také propojení státem řízeného užívání dopingu v Rusku s nástroji veřejné diplomacie.