Postavení ČR v globálních hodnotových řetězcích - Mikulincová, Klára (2021)
Globální hodnotové řetězce jsou problematikou, které se hodláme věnovat. Cílem je zhodnotit postavení České republiky v mezinárodním obchodě prostřednictvím konceptu hodnotového obchodování. Pozornost je rovněž kladena na rozbor pozice České republiky při tvorbě přidané hodnoty ve vztahu k zahraničí. Prostřednictvím analýzy byl nejprve zjišťován význam zahraničního obchodu pro českou ekonomiku, poté otevřenost pro zahraničně-obchodní výměnu a závěrem došlo k dekomponování české produkce. Zjistili jsme konkrétní množství přidané hodnoty související s exportem, importem, reexportem i reimportem a postavení České republiky ve středu hodnotových řetězců.