Postavení ČR v globálních hodnotových řetězcích - Mikulincová, Klára; Bič, Josef; Neumannová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Globální hodnotové řetězce jsou problematikou, které se hodláme věnovat. Cílem je zhodnotit postavení České republiky v mezinárodním obchodě prostřednictvím konceptu hodnotového obchodování. Pozornost je rovněž kladena na rozbor pozice České republiky při tvorbě přidané hodnoty ve vztahu k zahraničí. Prostřednictvím analýzy byl nejprve zjišťován význam zahraničního obchodu pro českou ekonomiku, poté otevřenost pro zahraničně-obchodní výměnu a závěrem došlo k dekomponování české produkce. Zjistili jsme konkrétní množství přidané hodnoty související s exportem, importem, reexportem i reimportem a postavení České republiky ve středu hodnotových řetězců.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses