Pripravenosť Maďarska na vstup do EMU - Gáliková, Nina; Bič, Josef; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Témou tejto diplomovej práce je komplexný výskum pripravenosti Maďarska na vstup do EMÚ v kontexte ekonomickej konvergencie a politickej pripravenosti krajiny. Pripravenosť krajiny na vstup do EMÚ sa vo väčšine prípadov vyhodnocuje nominálnou a reálnou konvergenciou ekonomiky pristupujúcej krajiny k ekonomike EMÚ. Analýza ekonomickej pripravenosti Maďarska v tejto práci vychádza z Teórie optimálnej menovej únie, z Maastrichtských konvergenčných kritérií a z analýzy konvergencie ekonomickej výkonnosti. Významným prvkom tejto práce je aj analýza politického diskurzu a politického prostredia v Maďarsku, ktorý je jedným z fundamentálnych faktorov ovplyvňujúcich rozhodovanie o vstupe do EMÚ. Výsledok nášho výskumu naznačuje, že napriek prítomnosti nominálneho ako aj reálneho konvergenčného trendu v Maďarskej ekonomike, v súčasnosti krajina nie je ekonomicky dostatočne pripravená na monetárnu integráciu. V rámci hodnotenia politického prostredia v Maďarsku sme prišli k záveru, že politické prostredie v Maďarsku sa vyznačuje značným euroskepticizmom, heterogénnymi preferenciami s členskými krajinami, neochotou prijať spoločný osud a značným presadzovaním národných záujmov. Fungovanie monetárnej únie a efektívna koordinácia politík je podmienená predpokladu, že sú členské krajiny pripravené k vzájomnej kooperácii. Z toho dôvodu v tejto práci navrhujeme, že nie je dostatočné hodnotiť len ekonomickú pripravenosť krajiny vstúpiť do monetárnej oblasti, ale je rovnako dôležité hodnotiť aj politickú pripravenosť.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses