Vztah Francie a Visegrádské čtyřky na pozadí rozdílných a společných zájmů k evropské integraci - Pánková, Lucie (2021)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi Francií a Visegrádskou čtyřkou na pozadí společných a rozdílných zájmů k evropské integraci. První část je věnována formování prioritních témat a pozice V4 po vstupu do Evropské unie. To dává do souvislosti s postojem Francie vůči východnímu rozšíření v roce 2004 a jejími představami o charakteru evropské integrace. Druhá část práce se zabývá analýzou ekonomických a politických zájmů těchto zemí. Na základě této analýzy práce přináší reflexi o oblastech, které mají potenciál pro budoucí spolupráci, a naopak o oblastech, kde se zájmy zemí tak moc liší, že v nich budou velmi obtížně hledat konsenzus.