Zaměstnávání občanů třetích zemí - Šestak, Vira (2021)
Diplomová práce se věnuje současné právní úpravě v oblasti zaměstnávání cizinců, kdy se primárně zaměřuje na zaměstnávání cizinců z třetích zemí, tedy občanů zemí, které nejsou členem Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska. Problematika zaměstnávání cizinců z třetích zemí se vyznačuje svou poměrně složitou právní úpravou, která je navíc předmětem častých legislativních změn, kdy poslední významnou novelu, která přinesla rozsáhle změny, přestavuje zákon č. 176/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Diplomová práce si tak klade za cíl zhodnotit nejvýznamnější změny, které poslední významná novela v oblasti zaměstnávání cizinců přinesla, přičemž upozorní na případné problémy současné právní úpravy a pokusí se určit směr, kterým se právní úprava ubírá. V rámci zkoumané problematiky se práce blíže zaměřuje na institut zaměstnanecké karty, jelikož představuje nejčastěji užívaný institut v této oblasti.