Obchodní vztahy mezi USA a Čínou se zaměřením na oblast práv duševního vlastnictví - Růžičková, Tereza (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá obchodními vztahy mezi USA a Čínou s bližším zaměřením na oblast práv duševního vlastnictví. Jejím hlavním cílem je zhodnotit, zda a do jaké míry se do americko-čínského partneství promítá problematika duševního vlastnictví. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je věnována historickému vývoji ekonomických a politických vztahů mezi těmito mocnostmi od počátků do současnosti. Druhá kapitola popisuje současný stav americko-čínských obchodních vztahů. Zahrnuje charakteristiky a srovnání obou ekonomik z hlediska makroekonomických ukazatelů. Zároveň také shrnuje údaje o aktuální obchodní výměně mezi zeměmi. Třetí kapitola je zameřena na oblast práv duševního vlastnictví. Obsahuje vymezení důležitých pojmů pro pochopení problematiky, porovnání legislativních úprav v obou zemích a popis rozdílů v přístupech obou zemí k jejich ochraně. Pozornost je však věnována zejména popisu vzájemné bilance USA a Číny v oblasti duševního vlastnictví, tedy chronologickému shrnutí této problematiky v jejich vzájemném vztahu.