Vplyv ekonomických kríz na výkony v medzinárodnej cestnej nákladnej doprave v EÚ - Babušík, Juraj; Taušer, Josef; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Táto bakalárska práca má za cieľ preskúmať možný vplyv hospodárskych kríz na prepravné výkony a tržby v štátoch EÚ a navrhnúť opatrenia, ktoré môže štát a dopravné firmy prijať, aby sa s touto situáciou vysporiadali. Pokúsi sa zodpovedať otázku, či je možné za pomoci podpory cestnej nákladnej dopravy a budovania infraštruktúry podporiť aj ekonomiku štátu. V teoretickej časti sa zaoberá v krátkosti históriou cestnej nákladnej dopravy v EÚ, na SR a ČR. Poukazuje na jej význam a dôležitosť z hľadiska podielu vykonávaných prepráv. Poukazuje na potrebu budovania cestnej infraštruktúry a na nerovnomerné rozdelenie hustoty infraštruktúry v jednotlivých štátoch a regiónoch. V praktickej časti dochádza k identifikácii vzťahu medzi vývojom prepravných výkonov cestnej nákladnej dopravy a vývojom HDP. Tento vzťah je následne ilustrovaný na príklade vybranej spoločnosti. V závere sú navrhnuté opatrenia na úrovni štátu alebo podnikov, ktoré môžu pomôcť dopravným podnikom v období kríz.
Vedoucí práce: Josef Taušer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses