Dlouhodobé výhody efektivní protikorupční politiky : případová studie Singapuru od roku 1960 po současnost - Šubrt, Richard (2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice boje proti korupci a jejím vlivu na ekonomický vývoj Singapuru. Cílem práce identifikovat specifický soubor opatření, který Singapuru pomohl dosáhnout statutu jedné z nejméně zkorumpovaných zemí světa. Práce je členěna do čtyř částí. První část představuje problematiku korupce, její dělení, formy, příčiny a dopady na ekonomický rozvoj zemí. V druhé části se práce zabývá obecnými doporučeními v boji proti korupci a mechanismy, které za tímto účelem existují. Ve své třetí části analyzuje práce historický vývoj Singapuru ve vztahu k boji proti korupci, a to analýzou zákona o prevenci korupce (POCA – prevention of Corruption act) a činnosti Singapurské protikorupční agentury na vyšetřování korupce CPIB (corrupt practices investigation bureau). Práce v této části také nachází slabou korelaci mezi vnímanou korupcí a makroekonomickými indikátory jako je HDP na obyvatele Singapuru a přímé zahraniční investice. Práce ve výsledcích své analýzy dochází k závěru, že ke srovnání míry korupce s makroekonomickými indikátory je použitý ukazatel vnímané korupce (CPI) nedostačující. V závěru třetí části se práce zaměřuje na historický vývoj Singapuru ve vztahu ke korupci a výsledná doporučení formuluje v části čtvrté. Ve čtvrté části práce dochází k závěru, že úspěšné úsilí v boji proti korupci, pozorovatelné na příkladu Singapuru je extrémně obtížné plně implementovat v jiných zemích, ale nabízí řadu doporučení, která mají pomoci jiným zemím v jejich protikorupčním úsilí. V závěru práce je studie posouzena a je vyjmenována řada doporučení pro jednotlivé země. Jako stěžejní bod úspěchu v Singapuru je vytyčena spolupráce robustní legislativy a nezávislá protikorupční agentura CPIB spolu s nutností vysokých nároků na předs