Rusko-běloruské vztahy po roce 2014 - Holubka, Nadiia (2021)
Bělorusko jako bývalá země Sovětského svazu zůstalo po svém odpojení pro geopolitiku Ruska jednou z hlavních priorit. Předkládaná diplomová práce je koncipována jako jednopřípadová studie analyzující rusko-běloruské vztahy po roce 2014. Cílem této práce je na základě analýzy prostředků vlivu Ruska na Bělorusko ukázat, jakým způsobem Rusko provádí svoji geopolitiku a jak je využívá pro posílení svého vlivu v Bělorusku. Teoretická část je zaměřená na analýzu hlavních teorií ruských geopolitických škol. V empirické části je zkoumán ambiciózní projekt – vytvoření nadnárodní konfederace Ruska a Běloruska. Pak jsou podrobně zanalyzovány vztahy Ruska a Běloruska v následujících oblastech: politické, vojensko-bezpečnostní a ekonomické.