Rusko-běloruské vztahy po roce 2014 - Holubka, Nadiia; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bělorusko jako bývalá země Sovětského svazu zůstalo po svém odpojení pro geopolitiku Ruska jednou z hlavních priorit. Předkládaná diplomová práce je koncipována jako jednopřípadová studie analyzující rusko-běloruské vztahy po roce 2014. Cílem této práce je na základě analýzy prostředků vlivu Ruska na Bělorusko ukázat, jakým způsobem Rusko provádí svoji geopolitiku a jak je využívá pro posílení svého vlivu v Bělorusku. Teoretická část je zaměřená na analýzu hlavních teorií ruských geopolitických škol. V empirické části je zkoumán ambiciózní projekt – vytvoření nadnárodní konfederace Ruska a Běloruska. Pak jsou podrobně zanalyzovány vztahy Ruska a Běloruska v následujících oblastech: politické, vojensko-bezpečnostní a ekonomické.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses