Dopady pandemie COVID-19 v České republice v rámci sociálního zabezpečení - Kejzlarová, Tereza (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá sociálním zabezpečením v České republice, pandemií COVID-19 a jejími dopady. Cílem bakalářské práce je poskytnout ucelené informace o sociálním zabezpečení v České republice. Představit problematiku sociálního zabezpečení v současnosti a zaměřit se na jeho změny, které se uskutečnily od března 2020 v souvislosti s pandemií COVID-19. Dalším cílem je zodpovězení otázky, jaký vliv měla doposud pandemie COVID-19 na Českou republiku a její obyvatele po ekonomické a sociální stránce. Systém sociálního zabezpečení byl analyzován a porovnán s jeho podobou vzniklou během pandemie. Jak zprovedeného dotazníkového šetření vyplývá, pandemie pro obyvatele znamenala spíše negativní dopad. Sociální zabezpečení v České republice, jeho dávky, legislativa a financování byly pandemií značně ovlivněny. Negativní dopad zaznamenala zejména ekonomika státu a její financování. Změna legislativy a dávek z důvodu pandemie znamenala pro obyvatele větší finanční pomoc od státu. Na závěr jsou shrnuty návrhy řešení aktuálních problémů souvisejících s pandemickou situací.