Vodní diplomacie - případová studie Říční komise Mekong - Novotná, Denisa (2021)
Sladká voda je základním zdrojem pro život, která je nedílnou součástí všech ekologických a společenských činností. Můžeme pozorovat stále větší závislost na tomto zdroji. Nicméně nadměrné využívání snadno dostupných zdrojů vytváří omezení na naší planetě. Tato omezení se projevují napříč vodou, energií, potravinami či změnami klimatu. Již dnes tedy čelíme složité řadě vzájemně propojených problémů s vodou, které vznikají především na přeshraničních vodách. Tato diplomová práce se zaměřuje na jeden z nejdůležitějších vodních zdrojů Asie, řeku Mekong. Práce zkoumá spolupráci na řece z pohledu členských států a partnerů dialogu Říční komise řeky Mekong a zda tato spolupráce odpovídá rámci vodní diplomacie. Zkoumaný rámec spolupráce je omezen na strategie rozvoje povodí v letech 2001 - 2030. Tyto strategie se věnují hlavním výzvám komise v oblastech zemědělství, energetiky a ekologie. Zároveň se práce zabývá konfliktním potenciálem, který promítá rozdílné přístupy a zájmy členských států Říční komise řeky Mekong do konfliktní křivky. Práce využívá metodologii obsahové kvalitativní analýzy, ze které vyplývá, že ačkoliv spolupráce odpovídá rámci vodní diplomacie, napětí mezi státy neustále roste. Pozice členských států se tedy nachází ve fázích nestabilního míru a krize.