Ekonomické a sociální důsledky změn v legislativní úpravě interrupce : případ Polska a Irska - Sloupová, Tereza (2021)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickými a sociálními dopady změny interrupční legislativy v Polsku a Irsku. Zákony upravující umělé přerušení těhotenství prošly v první zmiňované zemi v nedávné době značnou restrikcí, zatímco legislativa země druhé byla významným způsobem liberalizována. Obě změny zákona s sebou přinesly určité ekonomické a sociální důsledky, které se promítly především do životní situace těhotných žen, ale projevily se také na úrovni rodiny, společnosti a státu. Práce dopady analyzuje na základě historického kontextu, který ke změnám legislativy v obou zemích vedl, a zkoumá politickou, legislativní, ekonomickou a sociální dimenzi této problematiky.