Dopad Velké recese na pracovní trh Velké Británie - Málková, Šárka (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá pracovním trhem Velké Británie a zaměřuje se na vývoj zaměstnanosti během Velké recese. Hlavním cílem práce je vyhodnotit příčiny nízkého nárůstu nezaměstnanosti i přes hluboký propad produktivity ve zmíněném období. Pro objektivní zhodnocení je v práci použita komparace s 6 zástupci jednotlivých socio-ekonomických modelů. Konkrétně práce obsahuje porovnání s Francií, Německem, Španělskem, Spojenými státy americkými, Itálií a Norskem. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje obecné teorii trhu práce a charakterizuje 4 socio-ekonomické modely. Ve druhé části charakterizuje trh práce Velké Británie. Druhá kapitola práce zaměřuje změny na pracovním trhu provedené vládou Tonyho Blaira na začátku 21.století a jejich vliv na zaměstnanost. Třetí kapitola následně analyzuje vývoj zaměstnanosti během finanční krize a porovnává jej s již zmíněnými 6 státy.