Role WHO při řešení zdravotních krizí - Prošková, Petra; Sankot, Ondřej, 1988-; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalářská práce pojednává o roli Světové zdravotnické organizace během zdravotnických krizí. Poukazuje na nejzásadnější postupy, které byly zvoleny a byly buď ocenitelné nebo naopak kontroverzní. Smyslem práce je čtenáři detailněji přiblížit představu o fungování WHO, neboť je daná problematika čím dál více aktuálnější zejména díky pandemii Koronaviru. Práce je postavena na teoretické části, kde je poukázáno na vznik organizace, její financování, principy chodu a obecnější legislativu. Dále samostatná kapitola shrnuje kontroverze, jež jsou s WHO spjaté. V analytické části jsou zdůrazněny kladné i negativní reakce WHO v souvislosti s chřipkou H1N1, Ebolou a koronavirovou pandemií. V poslední kapitole jsou dané rozporuplné postupy WHO shrnuty. Výsledkem celé práce je zjištění role WHO během zdravotních krizí. Mnohdy zvolila mylné postupy, jež je občas třeba vyřešit převážně na mezinárodní legislativní úrovni. Důvodem jsou mimo jiné problémy, jež byly způsobeny relativně malou pravomocí WHO a závislostí organizace na dobrovolných příspěvcích od členských států a soukromníků.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses