Násilí na ženách - rozdíly v univerzálním a regionálním přístupu - Eliášová, Alexandra; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Stehlíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Násilí na ženách představuje závažné porušení lidských práv, které velmi často zůstává nepotrestáno. Může existovat v několika formách – domácí násilí, sexuální násilí, obchod se ženami, mrzačení ženských pohlavních orgánů a dětské sňatky. Ženy se mohou domáhat svých práv prostřednictvím individuálních stížností ke specializovaným orgánům, a to k Výboru pro odstranění diskriminace žen (CEDAW) v rámci OSN, a k Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP) v rámci Rady Evropy. Cílem této práce je srovnat rozhodovací praxi OSN a Rady Evropy a identifikovat jaké jsou jejich odlišnosti. Otázkou je, zda je počet řešených případů v rámci regionálního a univerzálního přístupu srovnatelný, jaká je úspěšnost žen v řízení, zda v některých státech dochází k násilím na ženách častěji a zda mají rozhodnutí nějaký reálný dopad v daném státě či v celosvětovém měřítku. Oba přístupy, univerzální a regionální, fungují na stejném principu. Ačkoliv mají oba systémy své nedostatky, jimiž jsou kritéria přijatelnosti, rychlost řízení a nedostatečné zastoupení žen v rozhodovacích orgánech, tak stále představují vhodný prostředek pro domáhání se svých práv. Mezi hlavní rozdíly v obou přístupech patří četnost případů, rychlost řízení a rozsah rozhodování. Rozdíly se projevují i v oblasti forem násilí na ženách, které jsou v rámci rozhodovací praxe řešeny. Zajištění rovnoprávnosti žen a můžu, odstranění genderových stereotypů a zákaz diskriminace žen by mělo být prioritou všech států na světě. V dnešní době neexistuje žádný rozumný důvod, proč by měly být ženy vnímány jako podřadné osoby a v důsledku toho ještě trpět násilné jednání mužů.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses