Komparace nerovného odměňování žen a mužů v České republice a Německu s důrazem na veřejný a soukromý sektor - Kopecká, Jana (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a následnou komparací gender pay gap v České republice a v Německu v rámci veřejného a soukromého sektoru mezi lety 2010 až 2018. Analýza se zaměřuje na jedno odvětví z každého sektoru, konkrétně na peněžnictví a pojišťovnictví ze soukromého sektoru a na zdravotnictví a sociální péči ze sektoru veřejného. Práce si klade za cíl zjistit, jak se liší gender pay gap ve vybraných odvětvích veřejného a soukromého sektoru České republiky a Německa, a co je příčinami těchto rozdílů. Porovnání konkrétních odvětví je provedeno na základě analýzy dat z Eurostatu, především z průzkumů struktur příjmů z let 2010, 2014 a 2018 a rešerše odborné literatury. Výsledkem práce je komparace gender pay gap v České republice a v Německu mezi lety 2010 až 2018 mezi veřejným a soukromým sektorem a ve vybraných odvětvích.