Rostoucí mocenské postavení Íránu v regionu Blízkého východu - Simonjan, Alexan; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se věnuje Íránu a jeho rostoucímu mocenskému postavení v regionu. Soustředí se na identifikaci způsobů, jakým si Írán v regionu Blízkého východu své mocenské postavení zajišťuje. Rivalita o regionální dominanci a maximalizaci mocenského postavení je především vedena se Saudskou Arábií, ale i dalšími aktéry. Cílem práce je skrze analýzu identifikovat jakým způsobem tak Írán činí, se zaměřením na hard power a soft power nástroje. Práce je založená na teoretických východiscích opírající se o realismus. Historická část, společně s teoretickou částí, slouží jako základ pro pochopení íránského chování v regionu. Navazující praktická část analyzuje konkrétní nástroje na případech konfliktu v Jemenu a Sýrii. Analýza práce představuje komplexní závěry vycházející z těchto dvou případů a zároveň odpovídá na dvě výzkumné otázky: „Jakým způsobem zajištuje Írán svoje mocenské postavení ve vztahu k Saudské Arábii?“ a „Používá Írán k naplnění svých zájmů soft power či hard power?“.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses