Marketingová strategie značky Gaggenau na trhu - Brázda, Robin; Král, Petr, 1979-; Olšanová, Květa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tématem této bakalářské práce je marketingová strategie značky Gaggenau na trhu. Cílem práce je formulovat doporučení vedoucí ke zlepšení prezentace značky a povědomí o značce. Práce se nejprve zabývá marketingem luxusních výrobků, kde je pojednáváno o luxusu a luxusním marketingu. V části luxusu je nastíněno bližší seznámení se s pojmem samotným i jeho relativitou a subjektivitou a také historií a vývojem. V oddílu luxusního marketingu jsou popsány rozdíly mezi marketingem luxusních a normálních značek, luxusním a normálním produktem a také jsou v této části popsány činnosti luxusních značek v dobách Covidu – 19. Pro vytvoření této kapitoly bylo použito výzkumných metod studia a rešerše odborné literatury. V kapitole marketingu značky Gaggenau je nejprve představena značka samotná, její historie a produkty. Dále byla zpracována situační analýza za využití analýzy 5 C, kde je popsáno makroekonomické prostředí, značka, konkurence, spolupracující firmy a osoby a také zákazníci. Dále byla vypracována SWOT analýza, která je zaměřena na silné a slabé stránky značky, stejně jako na příležitosti a hrozby. Díky vypracovaným analýzám bylo možné sestavit návrhy a doporučení pro značku. Pro vytvoření této části práce byly prostudovány firemní materiály, související články, brožury a produktové katalogy, bylo provedeno pozorování v showroomu značky i u obchodních partnerů a byly uskutečněny rozhovory s obchodními partnery i se zákazníky. Za silné stránky značky Gaggenau byly identifikovány aspekty, kterými jsou například exkluzivita značky, její tradice, showroom a kvalita a úroveň služeb. Ovšem mezi slabé stránky byla zařazena vysoká cena spotřebičů dále nízké povědomí o značce a také katalogy a webové stránky v anglickém jazyce. Pozorování ukázalo, že jak komunikace v showroomu značky, tak komunik
Produktové katalogy či brožury byly většinou volně umístěny v showroomu nebo byly poskytnuty na požádání. Personál byl v navštívených showroomech řádně vyškolen a ochoten prezentovat či poskytnout informace o spotřebičích. Z rozhovorů s obchodními partnery vyplynulo, že si váží spolupráce se značkou a cení si její exkluzivity. Rozhovory s klienty ukázaly, že se se značkou neseznámili přímo, a to v jejím showroomu ale spíše skrze doporučení od známých, architekta nebo personálu v kuchyňském studiu. Také bylo zjištěno, že daná doporučení mají velkou váhu při rozhodování o výběru značky. Zákazník se totiž nejprve zaměří na doporučenou značku a pokud mu vyhovuje, tak už se po dalších neohlíží. V práci byly následně popsány návrhy a doporučení pro značku, kde bylo zmíněno například to, že by bylo vhodné využít silnou tradici značky a to tak, že by byl odkaz na ní přítomen i v showroomech obchodních partnerů. Zákazníkovi by tak bylo jasnější, jaký je profil značky. Možností, jak dosáhnout vyššího prodeje je zřízení přímého prodeje značky. Přeci jen její showroom k tomu nabízí výborný základ. Zákazník by si prošel příběhem firmy, daný spotřebič by mu byl odborně představen a následně i prodán. Překlad katalogů a webových stránek do českého jazyka je další prostor, kde by se značka mohla zlepšit. Stejně jako by mohla své prodeje podpořit zřízením oficiálního e-shopu, které jsou v současné době ceněny. Gaggenau by se také mohlo zaměřit na rozšíření sítě svých obchodních partnerů, a to konkrétně vyhledat partnery v dalších městech ČR. Značka by tak měla blíže k potenciálním zákazníkům. Bylo by také vhodné dále udržovat a rozvíjet vztahy s kuchaři a architekty. Ti jsou také důležití mimo jiné z hlediska zmíněných doporučení zákazníkům. V době pandemie, kdy byl show
Vedoucí práce: Petr Král
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses