Přístup ČR k izraelsko - palestinskému konfliktu - Lukašiková, Margarita; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Diplomová práce se zabývá vývojem a přístupy třetích stran k Izraelsko-palestinskému konfliktu (dále IPK), přičemž za představitele těchto subjektů bylo vybráno Evropské Společenství (resp. později Evropská Unie) jako celek a v rámci ní, jakožto její členská země, Česká republika. V první části je v kontextu konstruktivismu představeno nazírání na svět, resp. mezinárodní vztahy, v rámci čehož je definován koncept identit, jejich zájmů a vnímání ohrožení bezpečnosti vedoucí ke konfliktu. Empirická část začíná uvedením do historie a souvislostí IPK, poté již následuje vývoj postoje ES/EU v kontextu minulého i současného století, a jeho následné zhodnocení, čímž je utvořen rámec pro popis vývoje přístupu ČSSR/ČR, který je též v další kapitole zanalyzován. Závěrečnou část představuje analýza dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, jaké povědomí a názory ohledně IPK daní respondenti mají a případně najít souvislosti mezi postoji veřejnosti a vládami.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses