Historický obraz Německa v poválečné Francii - Havelková, Martina (2021)
Nový název práce (změněno po dohodě s doc. PhDr. Janem Eichlerem, CSc.): Politická správa paměti Francie ve vztahu k Německu Bakalářská práce se zaměřuje na politickou správu kolektivní paměti Francie vůči Německu. V práci je popsán vývoj politiky paměti od 60. let 20. století na úrovni nejvyšších státních představitelů Francie a Německa. Teoretická část práce je věnována pojmům souvisejícím se sekuritizací mezinárodních vztahů. V dané problematice je analyzován projev současného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona při příležitosti stého výročí konce první světové války 11. listopadu 2018 s cílem identifikovat aktuální přístup Francie k oficiálnímu narativu paměťové problematiky.