Genderové nerovnosti na trhu práce se zaměřením na odměňování - Hinzeová, Lenka; Musil, Petr; Doseděl, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce Genderové nerovnosti na trhu práce se zaměřením na odměňování se zabývá tématem nerovného odměňování mužů a žen na trhu práce v České republice. Gender pay gap je stále aktuální téma a často je nesprávně interpretován jako přímá diskriminace. Ve skutečnosti je však tento ukazatel ovlivněn více faktory, které byly představeny vteoretické části diplomové práce. Vprvní části se práce věnuje vývoji postavení mužů a žen ve společnosti a vlivem druhé demografické tranzice na rodinné zázemí zaměstnanců. Péče o rodinu a domácnost, kterou většinou zastává žena, je jedním z determinantů ovlivňujících gender pay gap v České republice. Mezi další faktory v České republice patří horizontální a vertikální segregace trhu práce, nepřímá diskriminace, dosažené vzdělání nebo věk. Další část práce zobrazuje vývoj základních ekonomických ukazatelů trhu práce podle pohlaví. Vanalytické části byla provedena analýza dat z Informačního systému o průměrném výdělku za rok 2018, která byla rozdělena do mzdové a platové sféry. Výpočty se týkají pouze zaměstnanců v České republice a nezahrnují jiné formy výdělků. V první části byly zobrazeny neočištěné gender pay gapy podle jednotlivých faktorů. Ve druhé části byl navržen model vícenásobné lineární regrese zvlášť pro mzdovou a platovou sféru. Pomocí regresní analýzy se podařilo očistit gender pay gap v jednotlivých sférách a prokázat vliv dostupných proměnných na rozdíl v odměňování mužů a žen v České republice.
Vedoucí práce: Petr Musil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses