Odklad narození dětí prvního pořadí v Česku po roce 1989 - Skoblíková, Veronika; Nývlt, Ondřej; Smolíková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Diplomová práce se zabývá jednou z nejvýraznějších demografických změn od devadesátých let minulého století – odkladem narození prvního dítěte v České republice. S touto problematikou je úzce spojen pojem demografická tranzice, která ovlivnila nejen úroveň plodnosti a průměrný věk matek při narození prvního dítěte, ale také umožnila nový pohled na rodinný život a způsoby partnerského soužití. Plodnost je v práci zkoumaná pomocí dvou pohledů – transverzálního a longitudinálního. Cílem diplomové práce je nalézt a vyhodnotit hodnotové i ekonomické důvody odkladu narození prvního dítěte do vyššího věku. Na základě dotazníkového šetření Odkládání rodiny do pozdějšího věku a článků zabývající se touto problematikou byly zkoumány příčiny způsobující odklad rodičovství. Pomocí faktorové analýzy byl výsledný počet možných důvodů odkladu redukován a následně interpretován. Závěrem jsou shrnuty všechny nalezené příčiny, proč lidé odkládají rodinu do vyššího věku.
Vedoucí práce: Ondřej Nývlt
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses