Spolupráca verejného a súkromného sektora pri realizácii investícií do dopravnej infraštruktúry so zameraním na krajiny V4 - Čeligová, Lenka; Vymětal, Petr; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá spoluprácou verejného a súkromného sektora (PPP, Public Private Partnership) a jej využitím v jednotlivých krajinách Vyšehradskej štvorky. PPP projekty sa najviac využívajú pri budovaní dopravnej infraštruktúry, ktorá zvyšuje atraktivitu regiónov a je jedným z determinantov prílivu priamych zahraničných investícií. Aj z tohto dôvodu sú predmetom skúmania práce PPP projekty realizované v sektore dopravy, najmä pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest. Cieľom práce je zistiť rozdiely v implementácii a realizácii PPP v krajinách V4. Prvá časť práce obsahuje definíciu PPP, dôvody a oblasti použitia, rozdiel medzi PPP projektom a verejnou zákazkou a vysvetľuje typy PPP projektov a projektový cyklus. Druhá časť práce popisuje ekonomické aspekty súvisiace s realizáciou PPP (výhody, nevýhody, riziká, financovanie). Tretia časť práce pozostáva z komparácie PPP v krajinách V4. Kapitola je zameraná na legislatívne a inštitucionálne prostredie, konkrétne skúsenosti krajín s PPP v oblasti dopravnej infraštruktúry a zapojenie zahraničných subjektov pri realizácií PPP projektov. Táto kapitola tvorí podstatnú časť práce a prináša hlavné zistené rozdiely v krajinách V4.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses