Princip jednoty státnosti v politice Čínské lidové republiky. Komparativní případová studie. - Loužecký, Tomáš (2021)
Bakalářská práce je zaměřena na tři aktuální problematiky v rámci politiky Čínské lidové republiky (ČLR), které jsou zároveň středem pozornosti mezinárodních subjektů. Tyto problematiky jsou územně vymezené dnešní oblastí Taiwanu, Hongkongu a Sin-ťiangu. Hlavním cílem práce je komparace postupu a nástrojů ČLR při prosazování principu státnosti ve zvolených případech. Zvolenou metodou pro naplnění cíle je komparativní případová studie. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První je zaměřena na vývoj a charakter jednoty státnosti ČLR, jenž je pro hlubší porozumění kontextu jednotlivých případů zásadní. Ve druhé, třetí a čtvrté kapitole je rozebrána povaha jednotlivých případů. Nejdříve je představen historický kontext a následně současný vývoj, a tedy i popis konfliktu s Čínskou lidovou republikou, včetně okolností jeho vzniku. V páté kapitole jsou tři případy komparovány pomocí dvou určených kritérií. Tím prvním jsou nástroje, jimiž ČLR prosazuje ve třech oblastech svůj postoj. Druhým je pak motivace ČLR v jednotlivých případech. Po provedení komparace byla zjištěna korelace mezi mírou autonomie jednotlivých oblastí a nástroji, které jsou ze strany ČLR využívány. Došlo také k zaznamenání podstaty náboženských, etnických a ekonomických faktorů v jednotlivých případech.