Vliv arabského jara na postavení žen v muslimském světě. Případová studie Tunisko a Egypt. - Brávková, Františka (2021)
Příchod arabského jara byl s nadějí pozorován jako příchod demokratizační vlny. V průběhu revolucí stanuly po boku mužů ženy, které se bily za ukončení autoritářských režimů s vírou, že si svou aktivitou zajistí slovo při budování nového systému a vydobyjí si tak lepší podmínky. Tato bakalářská práce zkoumá vliv arabského jara na ženská práva v konkrétních příkladech Tuniska a Egypta. Teoretická část této práce popisuje propojení demokracie a lidských práv skrze jednotlivé oficiální dokumenty vydané mezinárodními organizacemi. Dále je rozebrána role islámu v arabském světě a jeho vliv na ženská práva v dané oblasti. Následnou komparací situace ženských práv před a po arabském jaru v Egyptě a Tunisku jsou čtenáři představeny změny, ke kterým v jednotlivých obdobích došlo. Studie se zaměřuje především na práva žen v oblasti vzdělání, pracovních příležitostí a jejich postavení v politickém životě a v rodinných vztazích. Výsledky komparace jsou následně použity k vyhodnocení vlivu arabského jara v oblasti ženských práv.