Vliv arabského jara na postavení žen v muslimském světě. Případová studie Tunisko a Egypt. - Brávková, Františka; Šabacká, Yvona, 1977-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Příchod arabského jara byl s nadějí pozorován jako příchod demokratizační vlny. V průběhu revolucí stanuly po boku mužů ženy, které se bily za ukončení autoritářských režimů s vírou, že si svou aktivitou zajistí slovo při budování nového systému a vydobyjí si tak lepší podmínky. Tato bakalářská práce zkoumá vliv arabského jara na ženská práva v konkrétních příkladech Tuniska a Egypta. Teoretická část této práce popisuje propojení demokracie a lidských práv skrze jednotlivé oficiální dokumenty vydané mezinárodními organizacemi. Dále je rozebrána role islámu v arabském světě a jeho vliv na ženská práva v dané oblasti. Následnou komparací situace ženských práv před a po arabském jaru v Egyptě a Tunisku jsou čtenáři představeny změny, ke kterým v jednotlivých obdobích došlo. Studie se zaměřuje především na práva žen v oblasti vzdělání, pracovních příležitostí a jejich postavení v politickém životě a v rodinných vztazích. Výsledky komparace jsou následně použity k vyhodnocení vlivu arabského jara v oblasti ženských práv.
Vedoucí práce: Yvona Novotná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses