Uplatnění DPH u přeshraničních prodejů e-shopů - Horáková, Lucie (2021)
Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení daně z přidané hodnoty u zásilek nakupovaných z e-shopů. Cílem práce je zjištění povinností plynoucí z nových pravidel Evropské komise, ohledně zdanění zásilek malé hodnoty, a to jak pro konečného spotřebitele, tak i pro prodejce. A též odhad potencionálních výnosů z malých zásilek pro členské státy Evropské unie a samostatně pro Českou republiku. V současné době jsou z pohledu daně z přidané hodnoty prodejci ze třetích zemí oproti prodejcům z členských států ve značné výhodě a mohou velkou část svého zboží dovážet do Evropské unie osvobozenou od daně z přidané hodnoty. Tím, jsou evropští prodejci méně konkurenceschopní. Práce pomocí modelových příkladů poukazuje na snahu Evropské komise o sjednocení pravidel pro dovážené i zasílané zboží.