Problematika pirátství v oblasti Afrického rohu - Větrovec, David (2021)
Cílem této bakalářské práce bylo představit vývoj somálského pirátství a analyzovat intervence Evropské unie jakožto regionálního bezpečnostního aktéra. Teoretická část práce se zabývá konceptem bezpečnosti a přináší tak hlavní poznatky z konceptu bezpečnostní teorie, která je pak doplněna o dimenzi námořní bezpečnosti a s ní spojená problematika pirátství. Dále se pak teoretická část věnuje regionálnímu aktérství Evropské unie v oblasti bezpečnosti a představuje možné problémy, které se v rámci jejího aktérství mohou vyskytnout. Analytická část pak zkoumá kontextuální příčiny somálského pirátství, které vyvolaly reakci ze strany Evropské unie. Tyto jednotlivé mise jsou pak podrobeny kvalitativní analýze, která se snaží potvrdit či vyvrátit problémy vyjádřené v teoretickém východisku a posoudit tak kompetence Evropské unie jakožto regionálně bezpečnostního aktéra. Na základě provedené analýzy se u pevninských misí potvrzují problémy z teoretického východiska. Analýza také potvrdila poměrně značný úspěch její námořní mise.