Problematika pirátství v oblasti Afrického rohu - Větrovec, David; Machoň, Miloslav, 1988-; Strnad, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cílem této bakalářské práce bylo představit vývoj somálského pirátství a analyzovat intervence Evropské unie jakožto regionálního bezpečnostního aktéra. Teoretická část práce se zabývá konceptem bezpečnosti a přináší tak hlavní poznatky z konceptu bezpečnostní teorie, která je pak doplněna o dimenzi námořní bezpečnosti a s ní spojená problematika pirátství. Dále se pak teoretická část věnuje regionálnímu aktérství Evropské unie v oblasti bezpečnosti a představuje možné problémy, které se v rámci jejího aktérství mohou vyskytnout. Analytická část pak zkoumá kontextuální příčiny somálského pirátství, které vyvolaly reakci ze strany Evropské unie. Tyto jednotlivé mise jsou pak podrobeny kvalitativní analýze, která se snaží potvrdit či vyvrátit problémy vyjádřené v teoretickém východisku a posoudit tak kompetence Evropské unie jakožto regionálně bezpečnostního aktéra. Na základě provedené analýzy se u pevninských misí potvrzují problémy z teoretického východiska. Analýza také potvrdila poměrně značný úspěch její námořní mise.
Vedoucí práce: Miloslav Machoň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses