Analýza využití agilních přístupů pro dodávku softwaru v praxi pomocí metod vícerozměrné statistiky - Kolář, Bořivoj (2021)
Cílem této diplomové práce je aplikovat různé metody vícerozměrné statistiky na dotazníkové šetření z oblasti agilních metod vývoje softwaru v České republice. Agilní metody jsou možností, jak postupovat při vývoji nového produktu. Jednou z těchto metodik je Scrum, na nějž se tato práce více zaměřuje. Scrum cílí na užší spolupráci v rámci týmu a se zákazníkem. Dotazníkové šetření pochází z diplomové práce Ing. Menčíka. V rámci této práce se snažíme rozšířit statistickou analýzu získaných výsledků. K bližšímu pochopení proměnných z dotazníkového šetření jsou použity faktorová a korespondenční analýza. Zároveň analyzujeme vztahy mezi proměnnými v kontingenčních tabulkách. Jednotlivé agilní metodiky jsou popsány a porovnány. V rámci analýzy dotazníkového šetření jsou analyzovány závislosti mezi proměnnými z dotazníkového šetření, jako je přínos agilních metodik, velikost podniku a týmu anebo míra úpravy agilních metod. Klíčovým výsledkem je pak faktorová analýza otázek o používání a důležitosti agilních praktik. Tyto faktory jsme popsali a porovnali. Mezi proměnnými jsou díky faktorové analýze odhaleny skryté vztahy, které jsou především mezi jednotlivými proměnnými. V rámci faktorové analýzy jsou spojeny proměnné týkající se programování, Scrumu, komunikace se zákazníkem a podobně. Výsledky faktorové analýzy byly srovnány s podobnými zahraničními výzkumy a bylo zjištěno, že vztahy nalezené ve zkoumaném dotazníkovém šetření odpovídají těmto zahraničním pracím.