Analýza možností regulace sdíleného ubytování v Praze na základě dat z let 2017–2020 - Horáková, Tereza; Štípek, Vladimír, 1986-; Procházka, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce představuje externality plynoucí z provozu sdílených ubytovacích služeb a následně analyzuje možnosti jejich řešení za pomoci vhodného typu regulace. Sdílené ubytování, byť je odvětvím relativně mladým, prošlo za poslední roky razantní expanzí. Zpočátku byly ve spojitosti se sdíleným ubytováním pozorovány především kladné reakce odborné veřejnosti, avšak s jeho rychlým rozvojem mnoho analytiků začalo zkoumat, jakým způsobem ovlivňuje sdílené ubytování na trh s nemovitostmi. Byly tak zjištěny negativní externality na okolí, jako například nerovnoměrná koncentrace nabízených bytů v metropoli nebo nepřímý vliv na změnu trendů v turismu. V teoretické části jsou představeny základní pojmy spjaté s fungováním sdíleného ubytování a s regulacemi. Zároveň je definován rozdíl mezi původním principem sdílené ekonomiky a současnou podobou nabízených služeb. Je také posouzeno, že na koncept sdíleného ubytování nelze aplikovat teorii ovládnutého strážce. V praktické části je sledován současný stav sdíleného ubytování v Praze. Dále je zhodnoceno, že korigovat nějakým způsobem trh sdíleného ubytování je z národohospodářského hlediska vhodné. Hlavní částí této práce je srovnání regulací vybraných evropských měst, a to z pohledu jejich výchozího stavu a typu regulace. Na základě těchto výsledků navrhuji rysy, které jsou výstižné pro potenciálně účinnou regulaci v Praze. Mezi tyto předpoklady a vlastnosti patří především předběžná dohoda se zprostředkovateli o vzájemné spolupráci, přiměřeně vymezená oblast působnosti opatření, vhodně zvolený okruh regulovaných činnosti.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses