Silniční doprava v Maďarsku se zaměřením na Budapešť - Hoch, Kryštof (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá silniční dopravou v Maďarsku se zaměřením na Budapešť. Hlavním cílem této bakalářské práce je zjištění závislosti počtu osobních automobilů a počtu obyvatel v Budapešti a následné vytvoření predikcí počtu obyvatel a počtu automobilů v příštích deseti letech. Ve výzkumné části je ke zjištění závislostí využita regresní analýza. Konkrétně je využita logaritmická a přímková regresní funkce. Z vytvořených predikcí je patrné, že v Budapešti bude minimálně v příštích deseti letech docházet jak k nárůstu množství obyvatel, tak i k nárůstu množství osobních automobilů. Lze však sledovat, že tempo, jakým poroste počet osobních automobilů v Budapešti je mnohem strmější než tempo vývoje počtu obyvatel. Je tak možné konstatovat, že pokud nedojde k nějakému zásahu managementu města, situace s dopravními kongescemi se v Budapešti budou nadále zhoršovat.