Sourcingové strategie při získávání lidských zdrojů - Drha, Jan; Böhmová, Lucie; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Hlavním cílem diplomové práce je vytvoření vlastní sourcingové strategie náboru zaměstnanců, včetně implementace a ověření na konkrétní společnosti. Autor strategii na-vrhl a zavedl do používání ve firmě Vodafone. Představení klíčových IT nástrojů, které mají vliv na změny v těchto procesech. Teoretická část práce obsahuje tři kapitoly zaměřené na personalistiku a lidské zdroje dále nábor a dopady informačních technologií na řízení lidských zdrojů. V této první teoretické části autor chce čtenáře seznámit s důležitými historickými milníky v oblasti lidských zdrojů. Praktická část je zaměřena na existující sourcingové strategie, ze kterých autor vycházel při implementaci nové. Dále jsou namodelovány procesy náboru a sourcingu. Získaná data z roční práce jsou shrnu-ta v závěrečné kapitole včetně výsledků implementace. Závěrem práce je shrnutí teoretické a praktické části spolu s doporučením, které další oblasti mohou být zpracovány.
Vedoucí práce: Lucie Böhmová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses