Transfery u účetních jednotek veřejného sektoru - Kotrbová, Kateřina; Svoboda, Michal, 1983-; Poutník, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tato práce je zaměřena na transfery v účetnictví a rozpočetnictví účetních jednotek veřejného sektoru se zaměřením na vyšší územní samosprávné celky, tedy kraje. Jejím cílem je vysvětlit základní pojmy týkající se veřejného sektoru obecně, jako je veřejná služba, funkce a cíle veřejného sektoru, tak i principy a postupy účetnictví a rozpočetnictví transferů, které tvoří hlavní výdajovou složku veřejných rozpočtů. Pomocí sběru dat a jejich analýzy pak praktická část zpracovává informace o rozpočtu Královéhradeckého kraje za rok 2020 a zobrazuje konkrétní účetní případ investičního transferu. Výsledkem mé práce je zjištění, že plánovaný a skutečný rozpočet kraje se lišil téměř o deset miliard korun, a to kvůli transferům, které kraj v průběhu roku pouze zprostředkovává mezi kapitolami státního rozpočtu a zřizovanými příspěvkovými organizacemi. Rozpočtová opatření v průběhu roku jsou tedy spíše standardem nežli výjimkou. Na praktickém účetním příkladu transferu práce odhaluje specifické postupy účtování transferů v praxi, včetně významnosti pomocného analytického přehledu, které jsou některé vybrané účetní jednotky povinny sestavovat.
Vedoucí práce: Michal Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses