Infonomics - aplikování vybraných metod pro výpočet hodnoty dat - Nosek, Filip (2021)
V dnešní době, 21. století, jsou informace a data jednou z nejdůležitějších surovin bez mála všech podniků. I proto kolem nich koluje řada nových technologií a disciplín, ale vzniká i řada nezodpovězených otázek či problematik pro další zkoumání a bádání. Jednou z těchto otázek je i unifikovaný přístup k ocenění a měření hodnoty dat, který by mohl vycházet z již známých metod pro oceňování nehmotných aktiv. V této práci je zmíněno několik základů pro celý Infonomics, který jako disciplína reprezentuje ekonomiku informací od jejich správy až po monetizaci. Tyto základy jsou doplněny o korelace mezi oceňováním nehmotných aktiv a oceňováním dat, ale také samotné aplikování vybraných metod na příkladech z automotive odvětví. Zpracování této diplomové práce „Infonomics – aplikování vybraných metod pro výpočet hodnoty dat“ slouží i pro podklady KPMG Infonomics Enginu, který souběžně vzniká ve spolupráci KPMG Česká republika, KPMG Lighthouse a katedrou informačních technologií Vysoké školy ekonomické v Praze. Oceňování dat je totiž stále pro lidstvo z mnoha důvodů nehotovou záležitostí, což stěžuje společnosti KPMG vývoj této platformy.