Infonomics - aplikování vybraných metod pro výpočet hodnoty dat - Nosek, Filip; Slánský, David; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
V dnešní době, 21. století, jsou informace a data jednou z nejdůležitějších surovin bez mála všech podniků. I proto kolem nich koluje řada nových technologií a disciplín, ale vzniká i řada nezodpovězených otázek či problematik pro další zkoumání a bádání. Jednou z těchto otázek je i unifikovaný přístup k ocenění a měření hodnoty dat, který by mohl vycházet z již známých metod pro oceňování nehmotných aktiv. V této práci je zmíněno několik základů pro celý Infonomics, který jako disciplína reprezentuje ekonomiku informací od jejich správy až po monetizaci. Tyto základy jsou doplněny o korelace mezi oceňováním nehmotných aktiv a oceňováním dat, ale také samotné aplikování vybraných metod na příkladech z automotive odvětví. Zpracování této diplomové práce „Infonomics – aplikování vybraných metod pro výpočet hodnoty dat“ slouží i pro podklady KPMG Infonomics Enginu, který souběžně vzniká ve spolupráci KPMG Česká republika, KPMG Lighthouse a katedrou informačních technologií Vysoké školy ekonomické v Praze. Oceňování dat je totiž stále pro lidstvo z mnoha důvodů nehotovou záležitostí, což stěžuje společnosti KPMG vývoj této platformy.
Vedoucí práce: David Slánský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses