Analýza regionální nezaměstnanosti s využitím prostorových dat - Hendrichová, Nela; Formánek, Tomáš; Veverka, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato práce je zaměřena na analýzu vlivu vybraných socio-ekonomických faktorů na neza- městnanost v zemích Visegrádské čtyřky v roce 2016 pomocí modelů prostorové ekonometrie a dalších testů prostorové závislosti. Prostřednictvím Moran’s I a Geary’s C testů byla po- tvrzena prostorová závislost nezaměstnanosti v daných regionech, pro regresní analýzu byly sestaveny modely Spatial lag model, Spatial Durbin model a Spatial error model. Podle hod- not Akaikeho informačního kritéria byl zvolen nejkvalitnější model a následně vhodná matice prostorových vah. Potvrdilo se se, že volba matice vah skutečně ovlivňuje výsledky regrese. Na základě výsledků modelů lze předpokládat, že míru nezaměstnanosti kladně ovlivňují faktory jako dlouhodobá nezaměstnanost a podíl obyvatel s primárním vzděláním, naopak záporně podíl zaměstnaných v high-tech sektoru nebo HDP.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses