Analýza ukazatele Better Life Index - Nováková, Veronika (2021)
Práce se zabývá analýzou kompozitního ukazatele Better Life Index měřícího míru blahobytu v jednotlivých státech. Tento ukazatel se distancuje od srovnání blahobytu např. jen pomocí hrubého domácího produktu. Proto při svém výpočtu zohledňuje jedenáct různých subukazatelů. Mezi ty patří bydlení, příjem a majetek, ale také subukazatele zaměřující se více na samotnou kvalitu života jako je životní prostředí, bezpečnost a další. Každý ze subukazatelů se skládá z jedné až čtyř proměnných, do výsledného výpočtu tedy vstupuje velké množství proměnných. Cílem této práce je posoudit vliv jednotlivých proměnných na výslednou hodnotu blahobytu a identifikovat ty proměnné, které jsou pro výpočet nejdůležitější a které naopak méně a lze je vynechat. Pro dosažení tohoto cíle práce využívá metody regresní a citlivostní analýzy, jejichž výsledky jsou vzájemně porovnány. Výstupy těchto analýz jsou dále použity pro sestavení návrhu ukazatele, který je méně rozsáhlý, ale lze ho stále dobře využít pro zhodnocení blahobytu v zemi.