Postavení Číny na mezinárodním trhu rýže - Šmejkalová, Kateřina (2015)
Cílem této bakalářské práce je analýza mezinárodního trhu rýže a postavení Číny na tomto trhu. V první části je popsána obecná charakteristika rýže, její využití a ekonomický význam. Druhá kapitola se zaměřuje na zhodnocení současných trendů na světovém trhu rýže z hlediska největších světových producentů, konzumentů, exportérů a importérů rýže. Rovněž je zde rozebrán vývoj ceny rýže na světovém trhu, faktory ovlivňující tento vývoj, a nakonec jsou zmíněny formy obchodování s rýží. Třetí část práce se zaobírá charakteristikou čínského trhu s rýží a hodnotí vývoj produkce a spotřeby rýže v Číně za uplynulá desetiletí. Přibližuje příčiny změn ve spotřebě rýže mezi čínskými obyvateli, shrnuje rizika ovlivňující produkci čínské rýže a na základě shromážděných dat se pokouší o predikci budoucího vývoje. Stejně tak je analyzován export a import rýže do Číny. Poslední kapitola charakterizuje míru konkurenceschopnosti čínské rýže na světovém trhu.