Dopad ukrajinské krize na německou ekonomiku a německo-ruské vztahy - Skalická, Veronika; Němcová, Ingeborg, 1957-; Antal, Jarolím, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tématem práce jsou dopady ukrajinské krize na německo ruské vztahy a německé hospodářství. Dle odborných zdrojů zhoršení obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ruskou federací způsobené ukrajinskou krizí zasáhne také ekonomiky jednotlivých evropských zemí. Ke zhoršení obchodních vztahů přitom vedla sankční opatření vydaná v souvislosti s ukrajinskou krizí. Míra dopadů ukrajinské krize na vybranou zemi je přímo úměrná provázanosti této země s Ruskou federací. Před vznikem ukrajinské krize přitom bylo Němec-ko nejaktivnějším obchodním partnerem Ruské federace ze zemí Evropské unie. Německo také hraje vý-znamnou roli v ukrajinské krizi, neboť v období napjatých vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem vystupuje jako zprostředkovatel vyjednávání mezi oběma stranami. Vliv ukrajinské krize na německou ekonomiku je v práci definován prostřednictvím vývoje hospodářských vztahů Německa s Ruskou federací, jeho významným obchodním partnerem. Pro hodnocení těchto vztahů byly použity dva ekonomické ukazatele německoruský obchod se zbožím a přímé zahraniční investice Německa na ruském trhu. Vývoj obchodu mezi Německem a Ruskou federací byl analyzován také v rámci jednotlivých hospodářských odvětví, na která sankční omezení vydaná kvůli situaci na Ukrajině cílí. Dopady ukrajinské krize na německé hospodářství byly dále hodnoceny prostřednictvím vývoje vztahů Německa s Ukrajinou a Běloruskem. Na základě výsledků analýzy ekonomických ukazatelů, které jsou v souladu s informacemi uváděnými v odborných zdrojích, byl potvrzen negativní dopad ukrajinské krize na německoruské vztahy a německé hospodářství. Negativní dopady ukrajinské krize na německou ekonomiku vystupují ve formě finančních ztrát daných poklesem německého exportu do Ruska a špatnou hospodářskou situací německých investorů na
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses