Západní Berlín a Willy Brandt - Cimalová, Natalie; Veselý, Zdeněk, 1950-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Willy Brandt patří k nejvýznamnějším a nejpopulárnějším státníkům 20. století. Jeho jméno je neoddělitelně spjato se Západním Berlínem, zajišťováním míru, s obranou svobody, a neustálou snahou o sociální spravedlnost. Brandt byl přítomen u Berlínské blokády, která začala 23. června 1948, a o několik let později musel jako starosta města čelit náročné zkoušce v podobě Chruščovova ultimáta v listopadu 1958, a nelidské stavbě Berlínské zdi v srpnu 1961. Tato diplomová práce dokazuje na základě analýzy reakcí Brandta na tyto krizové situace, mj. s využitím výsledků veřejných mínění a zpráv z dobových médií, že Brandtova domácí i zahraniční popularita v tomto období výrazně rostla. Práce také dokazuje, že Brandt byl jako starosta nejen schopen zajistit životaschopnost Západního Berlína, ale také jeho hospodářský a kulturní rozkvět, a upevnit jeho pozici v mezinárodních vztazích.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses