Energetické vztahy EU a Ruska v kontextu nového bezpečnostního paradigmatu - Řeřicha, Jan (2016)
Práce si klade za cíl vyhodnotit, jaký vliv mají zhoršené bezpečnostní vztahy společně s bezpečnostními hrozbami na energetické vztahy EU a Ruska. Metodou zkoumání je analýza bezpečnostních strategií, ruského exportu a poptávky EU po dovozu ropy a zemního plynu. Práce potvrdila hypotézu, která tvrdí, že v energetických vztazích EU a Ruska převládne pragmatický přístup před politickými cíli. Ekonomická racionalita spolupráce je silnější než politická konfrontace, která vychází z protichůdných zájmů v probíhajících konfliktech na Ukrajině a v Sýrii. Důvodem pokračování energetických vztahů je vysoký stupeň vzájemné závislosti, dlouhodobé smluvní závazky a vysoké náklady na hledání alternativních dodavatelů, respektive odběratelů.