Energetické vztahy EU a Ruska v kontextu nového bezpečnostního paradigmatu - Řeřicha, Jan; Bič, Josef; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Práce si klade za cíl vyhodnotit, jaký vliv mají zhoršené bezpečnostní vztahy společně s bezpečnostními hrozbami na energetické vztahy EU a Ruska. Metodou zkoumání je analýza bezpečnostních strategií, ruského exportu a poptávky EU po dovozu ropy a zemního plynu. Práce potvrdila hypotézu, která tvrdí, že v energetických vztazích EU a Ruska převládne pragmatický přístup před politickými cíli. Ekonomická racionalita spolupráce je silnější než politická konfrontace, která vychází z protichůdných zájmů v probíhajících konfliktech na Ukrajině a v Sýrii. Důvodem pokračování energetických vztahů je vysoký stupeň vzájemné závislosti, dlouhodobé smluvní závazky a vysoké náklady na hledání alternativních dodavatelů, respektive odběratelů.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses