Zahraniční politika jako vnitropolitické téma : příklad Bolívie - Seifertová, Zuzana (2016)
Hlavním tématem diplomové práce je zahraniční politika Eva Moralese v Bolívii v letech 2005 až 2016 a její vztah s vnitropolitickým vývojem země. Práce obsahuje vedle analýzy zahraniční politiky také shrnutí příčin a vývoje levicových obratů v Latinské Americe. Dále je součástí práce historický exkurz a analýza politického režimu po nástupu Moralese a MAS do čela Bolívie. Základní výzkumnou otázkou je, zda zahraniční politika a zahraničně-politická rétorika Evo Moralese má v současnosti za cíl posílit jeho mocenské postavení v zemi a upevnit jeho pozici v levicovém bloku. Zvolenou metodou je analýza Moralesovy vlády v kontextu levicových obratů v Latinské Americe a především zkoumání zahraničně-politických vztahů za jeho vlády. Problematika zahraniční politiky a souvislost mezi ní a upevňováním mocenské pozice bolivijského prezidenta je v práci dále hlouběji zkoumána pomocí obsahové analýzy Moralesových projevů, což je adekvátní metoda ke zjištění četnosti zahraničně-politických témat.