Role UNRWA v izraelsko-palestinském konfliktu - Vlnová, Anna; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2017)
Podpůrná a pracovní agentura pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, dále jen UNRWA nebo agentura) je mezinárodní organizace, která v současnosti poskytuje pomoc a ochranu palestinským uprchlíkům žijícím v oblasti Blízkého východu. UNRWA byla založena Organizací spojených národů (dále jen OSN) v roce 1949. Na základě svého původního mandátu měla být pouze dočasnou organizací, která se měla zaměřit výhradně na okamžitou humanitární pomoc palestinským uprchlíkům po první arabsko-izraelské válce. Cílem této bakalářské práce je charakterizovat mandát agentury UNRWA, definovat ze kterých dokumentů vychází a specifikovat jeho hlavní cíle. Následným záměrem je, ukázat jakým způsobem se vyvíjely hlavní cíle agentury, a to prostřednictvím analýzy jednotlivých strategií UNRWA. Jedná se o střednědobé strategie, které agentura vydala pro období let 2005-2009, 2010-2015 a 2016-2021.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses