Úloha USA v Sýrskej občianskej vojne - Raisová, Paulína (2017)
V Sýrii sa nenásilné povstanie proti autokratickému vládcovi vyvinulo do brutálnej občianskej vojny, ktorá vtiahla do svojich neutíchajúcich bojov aj regionálne a svetové mocnosti. Cieľom práce je analyzovať vývoj postoja Spojených štátov voči sýrskemu konfliktu a zhodnotiť vplyv ich intervencie na celkovú dynamiku konfliktu. Analýza hodnotí diplomatické pôsobenie USA v medzinárodnom spoločenstve, ako aj pôsobenie priamo v mieste konfliktu, v Sýrii.