Nový směr čínské zahraniční politiky : Iniciativa pásu a stezky - Zabranská, Andrea (2016)
Diplomová práce se zabývá klíčovým projektem čínské zahraniční politiky nového tisíciletí - Iniciativou Pásu a Stezky. Čínská lidová republika se pomocí této iniciativy snaží oživit historickou Hedvábnou cestu a navázat na její tradici. Iniciativa se zároveň stala vlajkovou lodí nového směru čínské zahraniční politiky prezidenta Xi Jinpinga. Cílem této diplomové práce je zachycení hlavních mezníků v dosavadním vývoji Iniciativy Pásu a Stezky, především ve vztahu k zahraniční politice Číny; zhodnocení projektu jako takového a jeho budoucnosti, včetně reakcí ostatních mezinárodních aktérů. V první části se práce zabývá teoretickým ukotvením, tedy problematikou mezinárodních vztahů, zahraniční politikou státu a vlivy, které na ni působí. Druhá kapitola pak přibližuje historickou Hedvábnou cestu, strategický význam oblasti, ve které vedla, a další vybrané mezinárodní projekty na její obnovu. Třetí kapitola mapuje vývoj samotné Iniciativy Pásu a Stezky, důvody jejího vzniku a hlavní cíle. Závěrečná kapitola pak tento projekt hodnotí z hlediska jeho přínosu, hrozeb a pohledu ostatních mezinárodních aktérů.