Nový směr čínské zahraniční politiky : Iniciativa pásu a stezky - Zabranská, Andrea; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Bejkovský, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2016)
Diplomová práce se zabývá klíčovým projektem čínské zahraniční politiky nového tisíciletí - Iniciativou Pásu a Stezky. Čínská lidová republika se pomocí této iniciativy snaží oživit historickou Hedvábnou cestu a navázat na její tradici. Iniciativa se zároveň stala vlajkovou lodí nového směru čínské zahraniční politiky prezidenta Xi Jinpinga. Cílem této diplomové práce je zachycení hlavních mezníků v dosavadním vývoji Iniciativy Pásu a Stezky, především ve vztahu k zahraniční politice Číny; zhodnocení projektu jako takového a jeho budoucnosti, včetně reakcí ostatních mezinárodních aktérů. V první části se práce zabývá teoretickým ukotvením, tedy problematikou mezinárodních vztahů, zahraniční politikou státu a vlivy, které na ni působí. Druhá kapitola pak přibližuje historickou Hedvábnou cestu, strategický význam oblasti, ve které vedla, a další vybrané mezinárodní projekty na její obnovu. Třetí kapitola mapuje vývoj samotné Iniciativy Pásu a Stezky, důvody jejího vzniku a hlavní cíle. Závěrečná kapitola pak tento projekt hodnotí z hlediska jeho přínosu, hrozeb a pohledu ostatních mezinárodních aktérů.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2017
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2017
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses